Îngrijirea orhideelor

Orhideea se numara printre florile de apartament cele mai apreciate si mai admirate. O floare cu totul speciala ce ne duce cu gandul la misterele Orientului, orhideea are nevoie de o ingrijire pe masura frumusetii sale.

Ce este orhideea?

Orchidaceae (orhideea) este o familie de plante monocotiledonate din clasa Liliopsida, ordinul Asparagales. Specie exotica ce s-a cultivat pentru prima data in China Antica si a cucerit cu timpul si Europa de Vest, orhideea este considerata o floare cu totul aparte, simbol al elegantei si al gingasiei. In prezent le vedem adesea in locuinte, ca plante decorative.

Produse Recomandate

Care sunt cele mai renumite soiuri de orhidee

Orhideele sunt flori de apartament foarte apreciate si vin in nenumarate culori si forme. Cele mai renumite soiuri, si totodata cele pe care le vedem cel mai des in florarii si in locuintele romanilor sunt:

 • Phalaenopsis – Orhideea fluture/molie
 • Cambria
 • Dendrobium
 • Cymbidium – Orhideea barca
 • Cattleya
 • Oncidium
 • Mitonia – Orhideea panseluta
 • Vanilla planifolia
 • Vanda coerulea – Orhideea albastra

Unde crește orhideea pe glob

 • Orhideea este cea mai diversificată și răspândită dintre familiile de plante superioare. Familia orhideelor conține peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi si creste aproape peste tot in lume, din China pana in Germania, dar cu preponderenta in zonele tropicale. Inclusiv Romania este o zona favorabila pentru dezvoltarea orhideelor.
 • In tara noastra cresc numeroase orhidee salbatice, existand doua specii chiar protejate de lege – Sângele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) și Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus).
 • Orhideea fluture (Phalaenopsis) este tipul pe care il vedem cel mai des in ghivece in locuinte, fiind cea mai vanduta floare de interior. Interesant este ca aceasta orhidee in mediul natural creste in copaci si isi are originea in sud-estul Asiei. Numele sau provine din limba greaca, în care „phalaina” inseamnă molie.

Lumina necesare pentru orhidee

Unul din factorii principali responsabili de înflorire este reprezentat de lumina si de intensitatea acesteia. Cele mai bune locuri de crestere a orhideelor sunt așejate pe un suport de flori în dreptul, unei  ferestre cu expozitie sudica fiind ideala pentru cresterea si devoltarea corecta a unei orhidei.

Orhideea iubeste lumina, dar nu direct pe flori sau frunze (se usuca). Inclusiv radacinile au nevoie de lumina, de aceea se folosesc ghivece transparente.

Planta este cea care ne ofera informatii despre aportul de lumina pe care il primeste. Daca nu infloreste, primul lucru care trebuie verificat este lumina, intensitatea si numarul orelor din zi in care planta are parte de lumina. La orhideele care nu vor avea suficienta lumina frunzele vor capata o culoare de verde inchis.

Atentie, insa! Nu scoate orhideele in razele directe ale soarelui, acestea au nevoie de lumina filtrata.

Temeratura potrivită pentru orhidee

Temperatura este esentiala in procesul de inflorire al plantelor. Orhideele trebuie asezate intr-o zona cu variatii de temperatura, deoarece acest lucru va induce inflorirea. Iarna prefera temperaturi cuprinse intre 14 si 16 grade C, iar vara este ideala temperatura cuprinsa intre 22-24 de grade Celsius.

Metode corecte de udare a orhideelor

Apa in exces este principalul factor care conduce la moartea plantelor. In cazul orhideelor, ghiveciul se uda cu apa la temperatura camerei, de preferat cu apa de ploaie. Udarea se face la 7-9 zile, dimineata, prin scufundarea ghiveciului in apa pentru cateva minute sau prin udarea usoara a radacinilor, fara a atinge frunzele sau mugurele de inflorire.

Orhideele prefera umiditatea atmosferica ridicata. Astfel, o modalitate de crestere a umiditatii este crearea unui microclimat prin apropierea mai multor plante. O alta metoda de crestere a umiditatii este pulverizarea plantei cu apa, astfel incat apa sa nu se acumuleze intre frunze, la baza plantei, intrucat exista riscul de putrezire a plantei.

Fertilitatea Orhideelor

Fertilizarea se face o data pe saptamana in perioada de crestere, iar iarna se renunta la fertilizare. Pentru fertilizare se folosesc produse special concepute pentru ingrijirea orhideelor.  Se poate aplica un ingrasamant lichidingrasamant gel sau batoane fertilizante cu eliberare lenta.

Orhideele prefera ca substrat un amestec de scoarta de copac, lemn de feriga, pluta, turba, carbune si nisip. Vasele in care cultivam orhideele trebuie sa fie trasparente, intrucat radacinile acestora au nevoie de lumina. Se poate opta chiar si pentru un subtrat special conceput pentru orhidee, care contine si elemente nutritive.    

Putem obtine si acasa un substrat dintr-un mix de trei materiale:

Baza este scoarţa de pin marunţită (2- 5 mm, solzi). Marunţirea se face prin despicarea bucaţilor de scoarţa. Poate fi gasita in sectoarele de gradinarit ale marilor magazine. Atenţie,  trebuie sa fie naturala, nu vopsita. Dupa maruntire se va opari si usca in cuptor, cu usa deschisa.

Un alt component este muschiul sfagnum. Acesta poate fi gasit sub forma de tablete sau brichete presate. Mai nou este accesibil tot la raioanele de gradinarit. Este un mediu absorbant pentru apa necesara plantei. Se umfla si pana la uscare, mentine umiditatea in substrat.

Al treilea material este reprezentat de granulele de polistiren. Cea mai buna sursa este o bucata de polistiren expandat pe care il sfaramam. Se poate folosi şi perlit maruntit, un produs mineral poros, care acumuleaza apa si mentine in acelasi timp substratul afanat.

Aceste componente se amesteca omogen, in urmatoarele proportii volumetrice:

 • Scoarta de pin: 75 – 80%
 • Sfagnum maruntit si scamosat: 10 %
 • Granule polistiren sau perlit: 10 – 15 %

Care sunt bolile și dăunători orhideelor și cum îi combatem

Principalii daunatori ce pot afecta orhideele sunt:

Paduchii testosi

Paduchii testosi se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, in axila acestora, pe rizomi si pseudobulbi, unde înțeapă si se hranesc cu sucul celular.

In cazul observarii unui numar mic de daunatori,  se pot  aplica tratamente cu: Actara 1,5 gr plus Mospilan 1,3 gr ambele in 5 l apa sau tratamente cu Calypso, Movento, Pyrinex Quick.

Paduchii lanosi ai orhideelor

Paduchii lanosi ai orhideelor ataca toate partile plantei dar se localizeaza in special pe tulpina si in zona de insertie a frunzelor pe tulpina. Frunzele se  ingalbenesc pe anumite portiuni, care se inchid la culoare si cauzeaza caderea prematura. Paduchii lanosi ai orhideelor se pot observa cu ochiul liber.

 

Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente cu: Actara 1,5 gr plus Mospilan 1,5 gr ambele in 4-5 l apa sau Pyrinex.

Afidele orhideelor

Afidele orhideelor se hranesc cu sucul celular din noile cresteri, boboci si flori. Pot compromite inflorirea prin provocarea caderii bobocilor si florilor.

 

Pentru  combaterea afidelor  se aplica tratamente cu: Actara plus Mospilan; Faster plus Mospilan;  Fastac active 5 ml plus Mospilan 1,5 gr ambele in 6 l apa;  Karate Zeon 2 ml  plus Mospilan1,5 gr ambele in 5 l apa; Kaiso Sorbie, Confidor Energy, Decis Expert 100 EC.

Tripsii orhideelor

Tripsii orhideelor sunt insecte mici, mai greu de observat cu ochiul liber, ce se hranesc cu sucul celular din flori, boboci si frunze. Bobocii afectati nu se mai deschid, florile prezinta deformari si pete cu aspect umed. Frunzele au aspect albicios-argintiu, suprafata atacata prezinta mici adancituri.

 

Tripsii orhideelor transmit de asemenea boli si virusuri de la o planta la alta. Pentru prevenire si combatere se aplica tratamente repetate cu: Confidor Energy, Laser 240 SC, Match 050 EC, Mospilan 1,5 gr plus Actara 1,5 gr ambele in 5 l apa.

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera se localizeaza pe noile cresteri, boboci si flori. Prezenta lor se observa usor. Cand planta este miscata, acestea zboara.

 

Pentru prevenire si combatere musculitilor albe de sera se aplica tratamente cu: Decis Expert 100 EC plus Mospilan; Actara 25 WG plus Mospilan 20 SG, Confidor Energy.

Acarieni, paianjeni rosii

Acarienii se observa mai greu cu ochiul liber, sunt foarte mici, iar prezenta lor pe partea inferioara a frunzelor este insotita de o panza fina. Partea superioara a frunzelor prezinta suprafata de culoare argintie, usor lucioasa, cu mici adancituri ce se brunifica. In sezonul cald, acarienii dezvolta multe generatii iar pentru combaterea lor este nevoie de aplicarea mai multor tratamente, la intervale de 5-7 zile. Acaricide utilizate in combaterea paianjenului rosu: Nissorun, Novadim Progress 5 ml  plus Karate zeon 2ml , Vertimec, Milbeknock.

Limacsii si melcii orhideelor

Acesti daunatori nocturni se hranesc cu parti ale frunzelor, bobocilor, florilor sau chiar cu varful de crestere al plantei. Frunzele prezinta gauri atat in interior cat si pe margine. In urma deplasarii, acesti daunatori lasa o urma lucioasa, semn al prezentei lor. Melcii pot fi momiti cu capcane ce contin cantitati mici de bere, care sa fie amplasate tot in locuri strategice, sunt atrasi de aroma maltului si a hameiului  si cad in aceste capcane cu bere, unde se ineaca. Capcanele trebuie zilnic golite si umplute la loc.

 

Pe cale chimică, limaxul poate fi combatut cu Optimol, care se descompune in final in dioxid de carbon si apa, nefiind poluant pentru mediul inconjurator.

Inflorirea si perioada vegetativa a orhideei

Orhideele infloresc de mai multe ori pe an, daca sunt bine ingrijite. Inflorirea lor se realizeaza prin emiterea de tije care in varf formeaza mai multe flori, care raman inflorite cateva luni.

Cum provocam orhideea sa infloreasca din nou

Dupa ce florile s-au uscat si au cazut, se va observa ca tija va incepe sa se usuce, astfel ca, pentru a provoca o noua inflorire, se va elimina tija de la cel de-al doilea nod de jos. In acest fel va aparea o inflorire abundenta si spectaculoasa.

In cazul in care dupa inflorire tija se usuca complet, aceasta se  va elimina complet si astfel vom ajuta planta la creșterea rădăcinilor și se va obține o plantă viguroasa, sanatoasa, cu șanse mari pentru o înflorire bogata.

Perioada de repaus vegetativ a orhideei

Diferentele de temperatura intre noapte si zi asigura inflorirea (de mai multe ori pe an), dar planta are nevoie si de perioade de repaus vegetativ. Dupa ce infloresc, orhideele trec printr-o perioadă de odihna, pentru a-si reface energia si a se pregati pentru urmatorul ciclu de crestere si inflorire. Frunzele pot sa coboare mai mult, tulpina de flori va începe sa se înmoaie. Acest lucru este complet normal si face parte din ciclul anual de crestere a plantei. Dupa cateva luni, orhideea va incepe sa creasca din nou si va reinflori.

Cum se înmulțește orhideea

Dupa caderea florilor se formeaza pui pe tija florala. Pentru a le grabi aparitia, tija florala se taie deasupra primului sau celui de-al doilea ochi. Puii ce se formeaza pe tija florala se pot separa cand au radacini de 8-10 cm. Puii se planteaza in substrat de orhidee, care le favorizeaza cresterea.

Cum transplantam orhideea

La interval de 2 ani, orhideea se muta in alt sol, avand grija sa ii asiguram solul aerat. Operatiunea este cat se poate de simpla:

 1. Se scoate planta din ghiveci
 2. Se indeparteaza scoarta veche, putrezita sub un jet de apa calduţa
 3. Se asaza radacinile în noul ghiveci
 4. Se presara substratul peste ele scuturand ghiveciul, pentru o usoara tasare naturala şi patrunderea particulelor între radacini
 5. Se scufunda ghiveciul în apa timp de 15-20 de minute şi se lasa la scurs

La nevoie se mai adauga substrat deasupra şi se preseaza foarte uşor pe margini.

Care este cel mai bun loc pentru orhidee în casa ta

Cel mai bun loc din casa pentru a amplasa o orhidee este în dreptul ferestrei cu orientare spre sud sau est. In cazul in care este amplasata  spre sud, este de preferat sa fie asezata dupa perdea, să mai existe un filtru.

Ventilarea camerei în care crești orhidee

Camera in care cresc orhideele trebuie aerisita de doua ori pe zi. Mai mult decat atat, pentru ca au nevoie de umiditate si sunt adesea stropite cu pulverizatorul de apa, circulatia aerului este absolut necesara, deoarece impiedica formarea ciupercilor. Este chiar recomandat sa amplasam un ventilator in apropierea plantelor.

Cum poti sa colorezi o orhideea

Unele orhidee in culori spectaculoase pe care le vedem in florarii au fost, de fapt, colorate, iar la urmatoarea generatie de flori vei avea parte de flori albe. Daca iti doresti sa obtii acasa o culoare deosebita, poti adauga in apa de udare colorant alimentar.

Orhideele sunt, cu siguranta, unele dintre cele mai frumoase plante de apartament, iar daca sunt bine ingrijite, ele anima orice colt al casei si ii confera un plus de farmec. Iar dacă le aranjezi pe un suport de flori pentru interior produs de Mobila Banat orhideele tale se vor simți ca acasă.

Produse Recomandate

Lasă un răspuns